Een van de toepassingen van Kaartserver.nl is het registreren van bomen op veiligheid. Op Kaartserver.nl is een demo geplaatst waarmee je deze toepassing zelf kan uitproberen.

 

Schade door boom

Bomen kunnen schade veroorzaken. Om dit te voorkomen worden bomen regelmatig op veiligheidsrisico's gecontroleerd. Om bij schade aan te tonen dat een boom regelmatig gecontroleerd is leggen veel gemeentes en andere beheerders deze controles in een registratiesysteem vast. Zo'n registratie staat ook wel bekend als VTA (Visual Tree Assesement) of BVC (Boom Veiligheid Controle).

Naast het registreren van de veiligheidsinspecties kan je ondermeer ook het onderhoud, ziektes & aantastingen en flora & fauna registreren.

 

Met Kaartserver.nl heb je geen speciale software meer nodig, de toepassing draait web-based binnen elke willekeurige internet browser. Of dit nu op een desktop computer, een iPad of een ander tablet is, het maakt niet uit. Als het persé moet registreer je zelfs met je iPhone. Net als bij Google maps kan je op de kaart in- en uitzoomen of de kaart verschuiven. En uiteraard is er een knop waarmee je direct naar je huidige GPS positie springt of de kaart met je mee laat wandelen.

VTA boominspectie kaart

 

VTA boominspectie formulier

Controles registreer je in formulieren die helder en duidelijk zijn opgezet. Er zijn apparte formulieren voor de vaste gegevens van de boom, periodieke controles, ziektes & aantastingen, nader onderzoek en om uitgevoerde maatregelen toe te voegen. Niet alleen de naamgeving, maar ook het aantal items waarop je registreert is makkelijk aan te passen. Ook hoe deze items zich op het formulier moeten gedragen. Daarmee is de registratie veiligheid bomen helemaal naar in te richten zoals je dat zelf wil.

Bomen zijn zowel individueel als per groep (polygonselectie) te registreren.